Kleftiko z jagnięciny

Przepis z programu Niewolnicy Kambuza (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Kleftiko z jagnięciny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

5 ziemniaków, pokrojonych w łódki

sól i świeżo mielony czarny pieprz

mała garść liści laurowych

1,5 kg jagnięciny na pieczeń

sok z 2 cytryn

1 łyżka oliwy



Potrzebne

Żaroodporne naczynie, duża miska lub dzban



Sposób przygotowania

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ułożyć łódki ziemniaków w dużym naczyniu żaroodpornym, przyprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, dodać liście laurowe. Przyprawić kawałki jagnięciny i ułożyć je na ziemniakach. Wymieszać sok z cytryny z oliwą i polać nim mięso oraz ziemniaki. Piec 4 godziny, od czasu do czasu polewając sosem, żeby mięso nie wyschło.



Melissa Love

powrót

Podobne przepisy

Kurczak z trawą cytrynową i chili
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Karkówka wolno pieczona
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Fasolka w stylu kreolskim z kiełbasą andouille i ryżem
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia kreolska
Pieczona jagnięcina z czosnkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wieprzowina z pól ryżowych
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Szaszłyki dziadka Petera
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.