Agnieszka Kręglicka

Kleftiko - jagnięcina pieczona w pergaminie


Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Kleftiko - jagnięcina pieczona w pergaminie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

800 g jagnięciny bez kości (z udźca lub łopatki)

4 spore ziemniaki

2 cebule

3 marchewki

garść fasolki szparagowej (może być mrożona)

1 spory pomidor

4 plastry fety

4 posiekane ząbki czosnku

100 ml białego wytrawnego wina

sok z 1 cytryny

50 ml oliwy extra vergine

oregano

rozmaryn

pieprz

sól

 

Przygotowanie:

Mięso pokroić w grubą kostkę, wymieszać z przyprawami, winem, sokiem z cytryny, połową oliwy i czosnku. Odstawić. Ziemniaki, cebulę i marchew pokrojone w kostkę wymieszać razem z fasolką w osobnej misce, dodać przyprawy, czosnek i oliwę. Pociąć pergamin na 8 kwadratów 30x30 cm i ułożyć po dwa na sobie, aby tworzyły gwiazdę. Rozdzielić mięso i warzywa po równo na pergaminach, na każdym ułożyć plaster pomidora i pokruszoną fetę. Każdą paczuszkę związać sznurkiem jak sakiewkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 1 godziny.

powrót

Podobne przepisy

Smażony kurczak w tymiankowej marynacie
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Świeżonka z sałatką z pomidorów
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Boczek z soczewicą
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasztet z wątróbek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.