Kleftiko - jagnięcina pieczona w pergaminie

Kleftiko - jagnięcina pieczona w pergaminie
Oceń przepis:
88 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • 800 g jagnięciny bez kości (z udźca lub łopatki)
  • 4 spore ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 1 spory pomidor
  • 4 plastry fety
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 50 ml oliwy extra vergine
  • oregano
  • rozmaryn
  • pieprz
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso pokroić w grubą kostkę, wymieszać z przyprawami, winem, sokiem z cytryny, połową oliwy i czosnku. Odstawić. Ziemniaki, cebulę i marchew pokrojone w kostkę wymieszać razem z fasolką w osobnej misce, dodać przyprawy, czosnek i oliwę. Pociąć pergamin na 8 kwadratów 30x30 cm i ułożyć po dwa na sobie, aby tworzyły gwiazdę. Rozdzielić mięso i warzywa po równo na pergaminach, na każdym ułożyć plaster pomidora i pokruszoną fetę. Każdą paczuszkę związać sznurkiem jak sakiewkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 1 godziny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA