Delia  Smith

Klasyczny sos pomidorowy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Klasyczny sos pomidorowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cebula

ząbek czosnku

pokrojone pomidory

garść liści bazylii

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Na oliwie podsmażamy średnią, drobno posiekaną cebulę oraz duży, rozgnieciony ząbek czosnku. Po około pięciu minutach cebula nabierze jasnozłocistego koloru. Zwiększamy temperaturę i wrzucamy obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Dodajemy garstkę listków bazylii i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gdy doprowadzimy sos do wrzenia – zmniejszamy temperaturę i gotujemy go na maleńkim ogniu przez półtorej godziny, od czasu do czasu mieszając.
W gotowym sosie jest bardzo mało płynu – mniej, niż jedna czwarta początkowej ilości. Na koniec dodajemy jeszcze 3 obrane, pokrojone pomidory, oraz świeżą bazylię i mieszamy.
Można go wzbogacać różnymi produktami: jeśli dodamy chilli – uzyskamy sos, zwany arrabbiata. Możemy wrzucić posiekaną włoską kiełbasę, lub mozzarellę, pokrojoną w drobną kostkę.

powrót

Podobne przepisy

Grzybowe ravioli
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Filet rybny z pesto i pomidorami glazurowanymi w miodzie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.