Delia  Smith

Klasyczny sos beszamelowy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Klasyczny sos beszamelowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 dag masła

400 ml mleka

2 dag mąki

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:

Masło roztapiamy. Mleko zagotowujemy z kawałkiem cebuli, paru gałązkami pietruszki, listkiem bobkowym i kilku ziarenkami pieprzu. Można dodać łodygę selera, trochę marchewki itp. Do masła dodajemy mąkę. Rondelek stawiamy na średnim ogniu i drewnianą łyżką energicznie mieszamy. Gdy masło i mąka się połączą, powoli dodajemy mleko, ciągle mieszając. Zwiększamy temperaturę. Gdy doprowadzimy sos do wrzenia – zacznie gęstnieć. Aby pozbyć się smaku surowej mąki zmniejszamy temperaturę do minimum i gotujemy sos przez 5 – 6 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Salsa mexicana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Dip guacamole
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Sos z porów i grzybów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
(odc.03) pasta z oliwek i kaparów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fava - krem z grochu i oliwy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.