Delia  Smith

Klasyczny pudding ze stekiem i cynadrami


Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Klasyczny pudding ze stekiem i cynadrami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

35 dag mąki wymieszanej ze środkiem spulchniającym

17 dag posiekanego wołowego łoju

sól, pieprz

zimna woda



Farsz

70 dag wołowiny

25 dag wołowych nerek

1 średnia cebula

2 łyżki stołowe mąki

sól, pieprz



Przygotowanie ciasta

Mąkę przesiewamy z wysoka do miski, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy łój i mieszamy nożem. Gdy składniki z lekka się połączą – wlewamy trochę zimnej wody i nadal wyrabiamy nożem, tnąc i obracając mieszankę, by połączyć mąkę z tłuszczem w ciasto. Kiedy zacznie być lepkie, odkładamy nóż i wyrabiamy masę ręką. Jeśli widzimy, że wody jest za mało – dolewamy jeszcze trochę. Zagniatamy, aż do uzyskania gęstego, elastycznego ciasta. Rozwałkowujemy je i wylepiamy nim szesnastocentymetrową, wysmarowaną masłem formę o pojemności półtora litra.



Przygotowanie farszu

Mięso kroimy w kostkę, nerki – na małe kawałki, a cebulę w półplasterki. Wszystko razem posypujemy mąką oraz przyprawami, mieszamy i przekładamy do formy. Zwilżamy krawędzie ciasta wodą, przykrywamy krążkiem z tego samego ciasta, zlepiamy krawędzie, zabezpieczamy powierzchnię podwójnym arkuszem folii aluminiowej, złożonej tak, by pośrodku była fałda. Przywiązujemy ją sznurkiem, robiąc z niego przy okazji uchwyt. Potrawę gotujemy na parze przez 5 godzin i podajemy.



© Delia Smith

powrót

Podobne przepisy

Cielęcina po mediolańsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak Marengo
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Klasyczny pudding ze stekiem i cynadrami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Cielęcina z sosem tuńczykowym z kaparami i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wołowina po burgundzku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.