Ainsley Harriot

Klasyczne steki wołowe z grilla


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia australijska

Klasyczne steki wołowe z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

steki wołowe (po 1 na osobę)

główka czosnku

przekrojona w poprzek

garść listków świeżego tymianku

garść mieszanki ziaren pieprzu (w różnych kolorach)

roztartych z grubsza w moździerzu

kilka łyżek oliwy

100-150 ml czerwonego wytrawnego wina

 

 

Przygotowanie:


Włożyć steki do miski. Posypać ziołami i przyprawami, wymieszać, aby mięso przeszło równo ich aromatem. Wlać oliwę i wino, włożyć przekrojoną główkę czosnku, wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Piec steki na średnio rozgrzanych węglach—trzy minuty z każdej strony, aby były średnio wysmażone, odpowiednio krócej lub dłużej dla steków krwistych i dobrze wysmażonych.

powrót

Podobne przepisy

Jagnięce kofty na sałacie
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Łopatka wieprzowa w kiszonej kapuście z ananasem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pieczeń z karkówki
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Frykas z kurczaka z pieczarkami i groszkiem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekanka mięsno-warzywna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.