Klasyczne ciasto anielskie

Przepis z programu Martha piecze (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Klasyczne ciasto anielskie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 miarka przesianej mąki tortowej

1 ½ miarki bardzo drobnego cukru

1 ¾ miarki białek dużych jaj (14)

w temperaturze pokojowej

1 łyżka ciepłej wody

½ łyżeczki soli

1 ½ łyżeczki winianu potasu

2 łyżeczki esencji waniliowej

syrop z dzikiego bzu do dekoracji (według przepisu)

owoce do dekoracji

bita śmietana do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Na drobnym sitku 4 razy przesiać mąkę i ¾ miarki drobnego cukru.
W mikserze ustawionym na średnie obroty ubić białka z wodą na pianę. Dodać sól, winian potasu i esencję waniliową. Ubić sztywną pianę. Zwiększyć obroty miksera i dodać pozostały cukier, stopniowo, po jednej łyżce. Ubijać aż piana stanie się sztywna, ale nie sucha. Przełożyć pianę do dużej miski. Dodać suche składniki w 6 porcjach. Delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do 25-centymetrowej formy nie wysmarowanej tłuszczem. Wygładzić wierzch łopatką. Nakłuć ciasto nożem, żeby zlikwidować pęcherzyki powietrza. Piec przez 35-40 minut, aż ciasto stanie się złoto-brązowe i sprężyste. Odwrócić formę do góry nogami. Postawić na nóżkach albo na butelce. Studzić przez godzinę. Delikatnie podważyć brzegi ciasta nożem przed wyjęciem z formy. Wyłożyć ciasto na talerz do góry nogami. Owinąć folią.

powrót

Podobne przepisy

Baba ponczowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Miodownik
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rustykalne ciasto z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Biszkoptowa babka z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chleb bananowy z białą czekoladą
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

#matita

31.03.2012 10:27


Piła

CYTUJ

proszę o informację co to jest winian potasu?

#Czarna Pantera

26.03.2012 15:51


Piaseczno

CYTUJ

Miarka u Marthy to zwykle 1 cup, czyli 220-235ml (możesz użyć zwykłego kubka albo szklanki typu gerlach).

#nica

22.03.2012 19:38


CYTUJ

miarka ma miarę pół szklanki.

#rezol

12.12.2011 22:38


warszawa

CYTUJ

W przepisie na klasyczne ciasto anielskie, Martha Steward używa przy odmierzaniu składników miarek.
Jaką pojemność mają miarki???
Miarka mąki ile to jest gramów ???
Miarka wody ile to mililitrów ???
itp Proszę o informację bo chciałabym zrobić to ciasto rezol

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.