Emeril Lagasse

Klasyczna zupa z krewetek


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia kreolska

Klasyczna zupa z krewetek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki na bulion

1,3 kg krewetek z główkami

2 łyżki oliwy z oliwek

1 szklanka cebuli pokrojonej w kostkę

½ szklanki marchewki pokrojonej w kostkę

½ szklanki selera pokrojonego w kostkę

½ szklanki posiekanych szalotek

¼ szklanki posiekanego pora

2 łyżeczki posiekanego czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego



6 szklanek bulionu z kurczaka lub wody

1 listek laurowy

1 gałązka tymianku

2 łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu

1 łyżka papryki w proszku

4 łyżki masła

4 łyżki mąki

½ szklanki ryżu

1 szklanka gęstej śmietany

½ szklanki brandy

¼ łyżki pieprzu kajeńskiego

1 łyżka octu z sherry

2 łyżeczki soku z cytryny

posiekany szczypiorek do przybrania



Przygotowanie

Obrać krewetki, pozostawiając połowę główek i skorupek do przygotowania bulionu. Wyrzucić resztę główek. Obrane krewetki przechowywać w lodówce. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, marchewkę i selera. Podsmażyć mieszając przez 7-8 minut aż warzywa się lekko zrumienią. Dodać szalotki, pora, czosnek i smażyć mieszając przez 1 minutę. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać skorupki i główki krewetek i gotować 5 minut do momentu zaróżowienia się krewetek. Dodać rosół lub wodę, liść laurowy, tymianek. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Zupę doprawić do smaku 2 łyżeczkami soli, ½ łyżeczki białego pieprzu i papryką. Gotować 45 minut. W dużym garnku przygotować zasmażkę z 4 łyżek masła i 4 łyżek mąki. Ugotowany bulion odcedzić przez sitko bezpośrednio do garnka z zasmażką. Dodać śmietanę, brandy, pieprz kajeński i gotować na wolnym ogniu. Dodać ocet z sherry. Dobrze wymieszać i gotować przez 1-2 minuty, aż krewetki będą gotowe. Przystroić szczypiorkiem.



© Emeril Lagasse

powrót

Podobne przepisy

Zupa chałwowa z domowymi sezamkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa grzybowa z kiełbasą jałowcową i selerowym puree
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa grochowa na wędzonych żeberkach
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Staropolska zupa chrzanowa
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa krem z pietruszki z kotlecikami z kurczaka
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania dietetyczne
Zupa dyniowa z soczewicą i twarożkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.