James  Martin

Klasyczna tarta cytrynowa


Przepis z programu Słodki James (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Klasyczna tarta cytrynowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Tarta cytrynowa

5 jajek

190 g drobnego cukru

250 ml śmietany kremówki

sok i starta skórka z 4 cytryn,

masło do natłuszczenia formy

mąka do posypania

225 g gotowego słodkiego kruchego ciasta

cukier puder, do posypania



Do kremu z koziego sera

110 g łagodnego koziego twarożku

50 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wbij jajka do miski i delikatnie roztrzep. Dodaj cukier i dobrze utrzyj. Dodaj śmietanę oraz sok z cytryn i ponownie wymieszaj. Przepuść mieszaninę przez sito, a następnie wsyp startą skórkę z cytryny i odstaw na bok. Natłuść masłem formę do tarty o średnicy 20 cm. Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na krążek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Za pomocą wałka ostrożnie unieś ciasto nad formą, połóż je na niej i delikatnie ułóż, by przylegało do wewnętrznych ścianek. Brzegi ciasta mają nieznacznie wystawać z formy. Przykryj ciasto arkuszem pergaminu i wsyp na nie ryż, fasolę albo specjalne obciążniki z tworzywa. Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut. Wyjmij z piekarnika, usuń wypełnienie i pergamin, ponownie wstaw ciasto z formą na ok. 5 min, aż ciasto lekko zbrązowieje. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni C i wlej cytrynowe wypełnienie do wnętrza upieczonej formy z ciasta. Piecz około 1 godziny, aż wypełnienie stężeje. Wyjmij tartę z piekarnika i odkrój nadmiar ciasta znad formy. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na około 2 godziny. Nagrzej grill. Oprósz hojnie wierzch tarty cukrem pudrem i wstaw pod grill, żeby się skarmelizował. Starannie wymieszaj w misce kozi ser ze śmietaną i cukrem pudrem. Podaj każdą porcję tarty z łyżką kremu z koziego sera.



© James Martin



powrót

Podobne przepisy

Ciasto ze śliwkami
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Babka Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort szpinakowy z wiśniami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto czekoladowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.