Antonio  Carluccio

Klasyczna pizza margherita


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii
trudność: brak
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Klasyczna pizza margherita
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto:

woda

sól

drożdże piwne

mąka



Dodatki:

przecier pomidorowy

mozzarella z mleka krowiego

bazylia

oliwa

parmezan



Przygotowanie:

W litrze wody rozpuszczamy dokładnie 50 gramów soli. Następnie dodajemy drożdże. Potem do wody wsypujemy mąką. Może być to bardzo drobna, lub zwykła mąka. Wyrabiamy miękkie i delikatne ciasto. Ciasto dzielimy na porcje – kulki. Zostawiamy do wyrośnięcia na dwie godziny. Miękkie i elastyczne ciasto rozwałkowujemy i formujemy pizze. Na wierzchu kładziemy przecier pomidorowy – niezbyt wiele, aby pizza nie stała się zbyt mokra. Kawałki sera mozzarella i listki bazylii. Pizzę posypujemy parmezanem i polewamy oliwą – cienką strużką oliwy. Pizzę pieczemy przez kilka minut w bardzo gorącym piecu (piekarniku).



© Antonio Carluccio

powrót

Podobne przepisy

Pizza
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
Pizza z patelni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizzetki dla przyjaciół
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
Pizza z gorgonzolą, figami i szynką parmeńską
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#asdasd

31.03.2012 19:07


asd

CYTUJ

widać ze w kuchni jesteście totalnymi kretynami. zero polotu i finezji jak można być kompletnym idiotą, żeby nie wiedzieć kiedy przestać dodawać mąke?

#Negatyw ! LoL

30.09.2011 16:28


CYTUJ

Mam własny przepis na pizze i jest przepyszna ! Ale to ? to już kompletne dno ! Ile ? Jak ? Czego ? Nie bardzo wszyscy rozumieją. Kompletne dno ! Po prostu zawrót w głowie.. Jeśli jest taka możliwość to wznoszę o usunięcie tego przepisu :)
Jeśli nie to liczcie na negatywne komentarze, ewentualnie poprawka :)

życzę miłego dnia, a jak komuś się uda odgadnąć sekret przepisu to Smacznego ! : )

mersi

postów: 5

11.08.2011 20:16

CYTUJ

ile tej maki ....tone co to za przepis

#flight

03.07.2011 11:24


CYTUJ

jaka mąka? Ryżowa, pszenna, żytnia, czy może kartoflana, kukurydziana a może 450 typ może z pełnego przemiału... DNO!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.