Jacek Sikora

Klasyczna beza francuska


Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Klasyczna beza francuska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 białka

125g drobnego cukru (zmielonego w blenderze)

125g cukru pudru

 

Przygotowanie:

Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Piekarnik rozgrzać do 120 stopni C. Białka zacząć ubijać na najwolniejszych obrotach i stopniowo zwiększyć prędkość do maksymalnej. Kiedy białka zrobią się śnieżnobiałe powoli dodać drobny cukier. Łyżka po łyżce. Masa powinna być lśniąca i sztywna. Wyłączyć mikser i plastikową łopatką delikatnie wtopić w masę cukier puder. Na blasze z pergaminem uformować małe beziki. Blachę z bezami wsunąć do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 110 stopni C. Piec tak długo, aż ciasteczka swobodnie będą się odklejać od papieru. Będzie to trwało ok. 2 godzin. Jeśli w międzyczasie bezy zaczną brązowieć, zmniejszę temperaturę do 65 stopni C. Gotowe bezy zostawić w wyłączonym piekarniku aż całkowicie wystygną.

powrót

Podobne przepisy

Serowy domek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Strudlowe ciastka śliwkowe na sposób friulański
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czarne ciasteczka -  Izabela Naczk
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasteczka z białej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z malinami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.