Jacek Sikora

Klasyczna beza francuska


Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Klasyczna beza francuska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 białka

125g drobnego cukru (zmielonego w blenderze)

125g cukru pudru

 

Przygotowanie:

Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Piekarnik rozgrzać do 120 stopni C. Białka zacząć ubijać na najwolniejszych obrotach i stopniowo zwiększyć prędkość do maksymalnej. Kiedy białka zrobią się śnieżnobiałe powoli dodać drobny cukier. Łyżka po łyżce. Masa powinna być lśniąca i sztywna. Wyłączyć mikser i plastikową łopatką delikatnie wtopić w masę cukier puder. Na blasze z pergaminem uformować małe beziki. Blachę z bezami wsunąć do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 110 stopni C. Piec tak długo, aż ciasteczka swobodnie będą się odklejać od papieru. Będzie to trwało ok. 2 godzin. Jeśli w międzyczasie bezy zaczną brązowieć, zmniejszę temperaturę do 65 stopni C. Gotowe bezy zostawić w wyłączonym piekarniku aż całkowicie wystygną.

powrót

Podobne przepisy

Boca negra
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Jabłkowa tarta tatin
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta-pudding z panettone
Jamie  Oliver
Przepis z programu Wystrzałowe Święta Jamiego
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
(odc.01)tort migdałowy z owocami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.