Agnieszka Kręglicka

Klarowane masło


Przepis z programu Para w kuchni (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Klarowane masło
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Najlepiej przygotować masło klarowane od razu, w większej ilości, z dwóch lub trzech kostek masła. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło powolutku, na małym ogniu, nie mieszać. Na wierzchu tworzy się piana, którą trzeba zdejmować delikatnie i usuwać. Na dnie zbiera się cięższa od tłuszczu woda i drobne zanieczyszczenia. Właściwe masło stanie się złote i przezroczyste. Kiedy wierzch jest oczyszczony z piany należy zlać tłuszcz znad wody, ostrożnie, bez zanieczyszczeń. Pozostała na dnie woda jest do wylania. To masło przechowuje się doskonale, nie jełczeje.

powrót

Podobne przepisy

Wytrawne kebaby jogurtowe i chutney z bazylii
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Rozgrzewająca owsianka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wrap z jajkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kuleczki orzechowo-pomarańczowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Goańskie paszteciki z wieprzowiną
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Risotto z Zadymerem i Bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.