Kiszone cytryny

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Kiszone cytryny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



4 cytryny

4 łyżki soli

sok z 4 – 6 cytryn

2 łyżki oliwy



Przygotowanie:



1. Cytryny wyszorować szczotką w gorącej wodzie. Wrzucić do wrzątku, gotować 5 minut, odcedzić i lekko przestudzić. Pokroić w ósemki, odrzucając pestki.

2. Wymieszać cytryny z solą i ciasno ułożyć w słoiku. Wlać tyle soku cytrynowego, by cytryny były zakryte. Zamknąć słoik, odwrócić do góry dnem i zostawić w temperaturze pokojowej na 5 dni. Raz dziennie wstrząsnąć.

3. Wlać na wierzch oliwę i wstawić do lodówki. Przechowywać do 1 roku.

powrót

Podobne przepisy

Bliny
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Banany w cieście
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Suflet zapiekany na zupie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kanapka z wędzonym kurczakiem i rukwią wodną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Purée marchewkowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Aromatyczne bengalskie tofu z brokułami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, kuchnia bangladeska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.