Kiszka po bearneńsku według przepisu Oliviera

Kiszka po bearneńsku według przepisu Oliviera
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 74)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • świński łeb z ozorem, podgardlem, ale też płuca, serce i wymiona

  • świńska krew
  • 2 pory
  • 2 cebule
  • suszony pieprz Cayenne

  • jelita wieprzowe

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Włożyć wszystkie kawałki mięsa do dużego garnka z soloną wodą. Gotować przez 4 godz. pod przykryciem. Usuwać regularnie pianę. Pod koniec gotowania, poszatkować pory i cebule, włożyć do garnka, dolać 1 chochlę wywaru i gotować, dopóki nie będą miękkie. Odcedzić kawałki wieprzowiny i posiekać nożem (lub lepiej tasakiem). Włożyć wszystkie do dużej miski, dodać pory i wywar z nich, następnie tyle krwi, żeby stało się czerwone, lecz nie płynne. Dodać sól i pieprz oraz dużo pieprzu Cayenne. Napełnić jelita tą masą. Zawiązać supły na końcu jelit. Gotować przez 1 godz. w wywarze z gotowania, który nie powinien wrzeć (85 do 90°).
2. Po ugotowaniu pozostawić Kiszkę do wyschnięcia na 3-4 dni, zawieszając ją w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Spożywać na zimno w plastrach lub na ciepło w całości. Podgrzać na kratce nad żarem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA