Kimchi z kalarepy

Kimchi z kalarepy
Oceń przepis:
41 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 1 kg kalarepy
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki z ryżu
  • ¼ szklanki wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki gochugaru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm imbiru
  • ½ pęczka szczypiorku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kalarepę pokroić w grubą kostkę, natki nie odrywać tylko pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną przełożyć do dużej miski, zasypać solą oraz cukrem, wymieszać i od¬sta¬wić na 60 minut.
W małym rondelku zagotować wodę z mąką ryżową oraz szczyptą soli i gotować przez 1 - 2 minuty do czasu, aż zmieni się w gładki ryżowy kleik. Wtedy zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Gdy minie czas moczenia rzepy, rzepę odcisnąć na sicie, a sok z rzepy przelać do szklanki. Odmierzyć ¼ szklanki i dodać do kleiku, resztę wylać.
Imbir oraz czosnek posiekać, szczypior pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kleiku wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać aż do uzyskania gładkiej pasty, a następnie całą pastę wetrzeć w rzepy. Przełożyć do słoika, obciążyć aby kalarepki były całe zanurzone w zalewie, lekko zakręcić i odstawić na 3 - 5 dni na kuchenny blat. Po tym czasie spróbować, czy kimchi skwaśniało i przełożyć, już bez obciążenia do lodówki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA