Laura Calder

Kiełbaski z soczewicą


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kiełbaski z soczewicą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g soczewicy Puy

1/2 litra bulionu drobiowego

1/2 obranej cebuli

1 pęczek tymianku

4 – 6 świeżych

grubych kiełbasek

1 łyżeczka masła

2 posiekane szalotki

60 ml oleju z orzechów włoskich lub oliwy

sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Do rondla wsyp soczewicę, cebulę i tymianek. Zalej bulionem. Zagotuj i trzymaj na wolnym ogniu, aż soczewica będzie al dente, czyli 25 – 35 min. Jeśli soczewica będzie gotowa, a zostanie ci dużo wody – odlej ją. Wyjmij i wyrzuć przyprawy. Zagotuj w rondlu wodę na kiełbaski. Ponakłuwaj kiełbaski widelcem, żeby nie pękały i wrzuć je do wrzącej wody. Gotuj, aż będą gotowe – to zależy od rodzaju kiełbasek. Na patelni roztop masło i zeszklij szalotkę. Dodaj soczewicę i ponownie podgrzej. Dolej oleju i dopraw solą i pieprzem. Kiedy kiełbaski będą gotowe, pokrój je i rozłóż na soczewicy.

powrót

Podobne przepisy

Kolorowa Tortilla - Bartosz Adamek
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Bobotie
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Jajo dinozaura
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Cielęcina z sosem tuńczykowym z kaparami i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Cielęcina po mediolańsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.