Kiełbaski na serowym purée

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kiełbaski na serowym purée
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 cienkich surowych kiełbasek

olej do smażenia

4 łyżki błyskawicznego sosu do pieczeni w granulkach

1 łyżka ziarnistej musztardy

1 łyżeczka miodu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180oC/160oC z termoobiegiem. Zrumień kiełbaski na patelni z małą ilością oleju, a następnie przełóż je do piekarnika na 15-20. Oprósz cebulowe krążki mąką. Rozmieszaj jajka z mlekiem i obtocz krążki najpierw w jajku, a później w bułce panko. Odłóż krążki na talerzyk – trzeba je usmażyć przed samym podaniem. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odsącz je, włóż z powrotem do rondla i odparuj na małym ogniu. Rozgnieć ziemniaki z dodatkiem masła. Do ciągle ciepłego purée wmieszaj dymki i starty ser, a następnie dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Przykryj pokrywką, żeby nie wystygły i odstaw do chwili podania. Przygotuj sos zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, po czym wmieszaj musztardę i miód. Wlej do płytkiego rondla o grubym dnie 5 cm oleju i ustaw na średnim ogniu. Kiedy będzie rozgrzany, włóż na próbę jeden cebulowy krążek, a później resztę i usmaż na rumiano. Przełóż je na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Dopraw purée do smaku i podaj z kiełbaskami, sosem i krążkami cebuli.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.