Jamie  Oliver

Kiełbaski i zielona soczewica z sosem pomidorowym


Przepis z programu Wielka włoska wyprawa Jamiego (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Kiełbaski i zielona soczewica z sosem pomidorowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 średnich

dobrej jakości włoskich kiełbasek albo tłuste kiełbaski cumberlands

2-3 gałązki świeżego tymianku

500 g fioletowych brokułów (czyli cima di rapa)

sok z ½ cytryny

oliwa z pierwszego tłoczenia

sól morska i świeżo zmielony

czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zacznijcie od najważniejszego, czyli przygotowania sosu. Do rondla wlać trochę oliwy, dodać cebulę i posiekany czosnek, wrzucić laskę cynamonu i sporo chilli. Smażyć na małym ogniu przez 10 minut, aż cebula się zeszkli. Powiększyć ogień, wlać ocet. Płyn będzie intensywnie parował i zaczniecie kasłać, ale to normalne. Zmniejszyć ogień, dodać posiekane pomidory z puszki. Gotować na małym ogniu przez pół godziny. W tym czasie zająć się soczewicą. Postawić na kuchni rondel z wodą na brokuły i rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wsypać soczewicę do garnka, zalać wodą, dorzucić dwa całe ząbki czosnku, liść laurowy i związane łodyżki natki pietruszki. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut, dolewając w razie potrzeby wody. Kiełbaski natrzeć i ułożyć w brytfannie. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut lub do chwili, gdy będą złociste i chrupiące. Gdy kiełbaski wyjmiecie z piekarnika, wrzućcie na kilka minut do wrzątku brokuły. Gdy będę gotowe, należy je odcedzić, przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny i oliwą z pierwszego tłoczenia. Gdy soczewica się ugotuje, wyjąć liść laurowy i gałązki natki pietruszki, odlać większość wody. Rozgnieść łyżką ząbki czosnku, wymieszać z soczewicą, doprawić 4 łyżkami dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia i 1-2 łyżkami dobrego octu winnego. Dosypać drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyjąć kiełbaski z brytfanny, odlać tłuszcz. Nałożyć soczewicę na talerze. Wyjąć z sosu laskę cynamonu i wyrzucić. Doprawić sos do smaku i nałożyć łyżką na soczewicę. Na wierzchu położyć po dwie kiełbaski całe lub pokrojone w plasterki. Posypać tymiankiem i podawać z dużą miską parujących brokułów.

powrót

Podobne przepisy

Wątróbka cielęca z suszonymi gruszkami i miodem pitnym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska
Frykas kaszubski
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Hamburgery
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.