Kiełbaska hog's pudding z jajkiem i pomidorową salsą

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

Kiełbaska hog's pudding z jajkiem i pomidorową salsą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na salsę pomidorową:

3 dojrzałe pomidory, z usuniętymi nasionami

1 opieczona czerwona papryka, obrana ze skórki i pokrojona

2 chili, z usuniętymi nasionami, posiekane

½ łyżeczki mielonej papryki

2 ząbki czosnku, posiekane

1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

2 łyżki posiekanej natki

1 łyżka octu z sherry



Do kiełbaski hog\'s pudding:

1 ciabatta pokrojona w kromki

4 łyżki oliwy extra vergine

1 kiełbaska hog\'s pudding lub white pudding, pokrojona w grube talarki

1 łyżeczka płatków chili

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

4 jajka

50 g rukoli



Salsa:

W naczyniu połącz: pomidory, paprykę, chili, mieloną paprykę, czosnek, skórkę otartą z cytryny, natkę, ocet z sherry. Rozgrzej oliwę w małym rondlu, zalej pomidory gorącym olejem i zamieszaj. Dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstaw.



Kiełbaska:

porwij pieczywo na kawałki. Umieść patelnię na średnim ogniu. Gdy się rozgrzeje, dodaj oliwę i pieczywo. Zamieszaj. Kiedy pieczywo stanie się lekko opieczone, przesuń je na jedną stronę patelni.

Dodaj kiełbaskę, dopraw płatkami chili i koprem. Smaż 2-3 minuty z każdej strony.

Zmniejsz ogień. Wbij jajka, tak by pokryły pieczywo i dopraw płatkami chili. Usmaż wedle smaku. Bill Granger preferuje jajka sadzone z płynnym żółtkiem. Na talerzach ułóż rukolę. Na liściach umieść sadzone jajka z bułką i kiełbaskę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z salsą pomidorową.





© Bill Granger

powrót

Podobne przepisy

Placki ziemniaczane
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Karczochy z prosciutto
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ptysie serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pan Bagnat – kanapka nicejska
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Ciastka z kozim serem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.