Anjum  Anand

Khicheri – oczyszczające danie z ryżu i soczewicy


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Khicheri – oczyszczające danie z ryżu i soczewicy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

35 g ryżu basmati

kilkakrotnie opłukanego w zimnej wodzie

35 g soczewicy

1 łyżeczka ghee

½ łyżeczki nasion kminu

½ posiekanej małej cebuli

1 zielona papryczki chilli

w całości

½ łyżeczki świeżego imbiru

startego na tarce

½ posiekanego ząbka czosnku

sól do smaku

¼ łyżeczki kurkumy

400 ml wody

¼ łyżeczki garam masala

½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Ryż i soczewicę zalać wodą i odstawić na pół godziny. Roztopić w rondlu ghee. Dodać kmin i prażyć 20 sekund, aż nasiona zmienią kolor i zaczną pachnieć. Dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać papryczkę, imbir, czosnek i sól i smażyć minutę. Następnie dodać osączony ryż i soczewicę, kurkumę i wodę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut, aż ryż i soczewica będą miękkie. Dodać garam masalę i pieprz, wymieszać i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Warzywne chili i sałata z awokado
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 38)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Cebula w jogurcie
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.