Khicheri – oczyszczające danie z ryżu i soczewicy

Khicheri – oczyszczające danie z ryżu i soczewicy
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 35 g ryżu basmati
  • kilkakrotnie opłukanego w zimnej wodzie
  • 35 g soczewicy
  • 1 łyżeczka ghee
  • ½ łyżeczki nasion kminu
  • ½ posiekanej małej cebuli
  • 1 zielona papryczki chilli
  • w całości
  • ½ łyżeczki świeżego imbiru
  • startego na tarce
  • ½ posiekanego ząbka czosnku
  • sól do smaku
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 400 ml wody
  • ¼ łyżeczki garam masala
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ryż i soczewicę zalać wodą i odstawić na pół godziny. Roztopić w rondlu ghee. Dodać kmin i prażyć 20 sekund, aż nasiona zmienią kolor i zaczną pachnieć. Dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać papryczkę, imbir, czosnek i sól i smażyć minutę. Następnie dodać osączony ryż i soczewicę, kurkumę i wodę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut, aż ryż i soczewica będą miękkie. Dodać garam masalę i pieprz, wymieszać i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA