Keralskie curry warzywne, papadamy, ryż i miętowy jogurt

Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 30)
trudność: łatwe

Keralskie curry warzywne, papadamy, ryż i miętowy jogurt
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



curry:

½ kalafiora

2 łyżki oleju rzepakowego

1 czubata łyżeczka czarnej gorczycy

1 czubata łyżeczka kozieradki

1 czubata łyżeczka mielonej kurkumy

1 garstka suszonych listków curry

1 kawałek imbiru wielkości kciuka

2 ząbki czosnku

6 dymek

1 świeże czerwone chili

1 duży pęczek świeżej kolendry

2 dojrzałe pomidory

1 puszka (400 g) odtłuszczonego mleka kokosowego

1 puszka (400 g) ciecierzycy

1 puszka (227 g) kawałków ananasa w syropie

1 cytryna



ryż:

1 kubek (300 g) ryżu basmati

10 goździków

½ cytryny



do podania:

4 nie upieczone papadamy

½ pęczka świeżej mięty

4 łyżki tłustego jogurtu naturalnego

½ cytryny



Przygotowanie:



Obierz kalafiora z zewnętrznych liści, pokrój w kliny i rozłóż na patelni grillowej. Odwróć kawałki, gdy pojawią się na nich ciemne ślady. W średnim garnku zalej 1 kubek ryżu dwoma kubkami wrzątku, dodaj goździki i połówkę cytryny oraz szczyptę soli i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż ryż wchłonie wodę. Wlej do żeliwnej patelni olej i przesmaż nasiona gorczycy i kozieradki, kurkumę oraz listki curry. Dodaj pokrojone na ćwiartki pomidory.



W blenderze zmiksuj pulsacyjnie obrany imbir i czosnek, dymki, chili i łodyżki kolendry, a następnie przełóż zawartość blendera na patelnię z przyprawami. Zalej mleczkiem kokosowym, dodaj odsączoną ciecierzycę oraz kawałki ananasa z zalewą. Dodaj zgrillowany kalafior, przykryj, zwiększ płomień i zagotuj.



Włóż nie upieczone papadamy do żaroodpornej miski i wstaw do kuchenki mikrofalowej (800 W) na minutę lub dwie, by spęczniały. Oderwij liście mięty i rozgnieć na pastę w moździerzu. Dodaj sok z połowy cytryny oraz jogurt. Wyciśnij do garnka z ryżem sok z drugiej (ugotowanej) połowy cytryny i dopraw do smaku. Podaj curry przybrane liśćmi kolendry z ryżem i papadamami.



© Jamie Oliver

www.jamieoliver.com



powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.