Gieno Mientkiewicz

Keks z serem i musztardą


Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe

odsłon: 8948

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

15 dag mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 jajka

100 ml oleju słonecznikowego

100 ml mleka

15 dag szynki

10 dag startego młodego sera bursztyn

10 dag cheddara

2 łyżeczki musztardy Dijon

50 ml jasnego piwa

szczypta soli i pieprzu

 

 

Przygotowanie:

Szynkę pokroić w paski, cheddar w kostkę, a bursztyn zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać i wszystko zalać piwem w miseczce. Jajka ubić w dużym naczyniu, stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia, mleko, musztardę i olej. Wolno ubijać do połączenia składników. Dodać starty ser i cheddar, szynkę, doprawić solą i pieprzem. Wlać do formy wyłożonej papierem i piec w 180 stopniach przez 45 minut. Po upieczeniu 5-10 minut zostawić do ostygnięcia w formie, następnie wyjąć z foremki, a po chwili można już kroić w plastry.
Idealnie pasuje do piwa.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.