
Keks z brandy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.21)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto
1 szklanka posiekanych suszonych moreli
1 szklanka posiekanego kandyzowanego ananasa
½ szklanki skórki z pomarańczy pokrojonej w drobną kostkę (opis wykonania poniżej)
½ szklanki suszonych wiśni
½ szklanki jasnych rodzynek
½ szklanki połówek orzechów pekan
2 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
240 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
1 łyżka startej skórki cytrynowej
1/3 szklanki brandy
Krem
3 łyżki miękkiego masła
1 szklanki przesianego cukru-pudru
4 łyżki brandy
KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA
2 pomarańcze
1 szklanka cukru
Odkroić skórkę na szczytach pomarańczy i naciąć pozostałą skórkę podłużnie w 5 miejscach. Zdjąć skórkę (razem z białymi gorzkimi włóknami) i pokroić w paseczki szerokości 0,5 cm, a następnie
w drobną kostkę. Pokrojoną skórkę włożyć na dwie minuty do garnka z gotującą się wodą, żeby pozbyć się goryczy. Przełożyć skórkę do rondla, wsypać 1 szklankę cukru i zalać 1 szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu 10 - 15 minut, aż skórka będzie szklista. Odsączyć i rozłożyć skórkę na blasze wyłożonej pergaminem do wyschnięcia na 1- 2 godziny. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Ciasto
Rozgrzać piekarnik do 150ºC. Kwadratową foremkę o boku 20 cm natłuścić i wyłożyć dwiema warstwami papieru do pieczenia tak, żeby brzegi papieru wystawały ponad krawędzie formy. Owinąć formę od zewnątrz folią aluminiową. Wymieszać w misce kawałki moreli, ananasa, kandyzowanej skórki pomarańczowej, wiśnie, rodzynki i połówki orzechów pekan z ½ szklanki mąki i odstawić. Pozostałą mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, mieszając. Dodać startą skórkę pomarańczową i cytrynową, a następnie na przemian dosypywać w kilku porcjach mąkę i dolewać brandy mieszając, aż składniki się połączą. Dodać owoce i orzechy, wymieszać i przełożyć masę do przygotowanej formy. Piec ciasto ustawione po środku piekarnika przez 90 - 120 minut. Za pomocą szpikulca wbitego w środek sprawdzić, czy się upiekło. Jeśli jest czysty po wyjęciu – keks jest gotowy.
Krem
Utrzeć masło z ¼ szklanki cukru-pudru na puszystą masę. Mieszając, dodawać brandy i resztę cukru-pudru. Posmarować kremem powierzchnię keksu.
©Anna Olson
1 szklanka posiekanych suszonych moreli
1 szklanka posiekanego kandyzowanego ananasa
½ szklanki skórki z pomarańczy pokrojonej w drobną kostkę (opis wykonania poniżej)
½ szklanki suszonych wiśni
½ szklanki jasnych rodzynek
½ szklanki połówek orzechów pekan
2 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
240 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
1 łyżka startej skórki cytrynowej
1/3 szklanki brandy
Krem
3 łyżki miękkiego masła
1 szklanki przesianego cukru-pudru
4 łyżki brandy
KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA
2 pomarańcze
1 szklanka cukru
Odkroić skórkę na szczytach pomarańczy i naciąć pozostałą skórkę podłużnie w 5 miejscach. Zdjąć skórkę (razem z białymi gorzkimi włóknami) i pokroić w paseczki szerokości 0,5 cm, a następnie
w drobną kostkę. Pokrojoną skórkę włożyć na dwie minuty do garnka z gotującą się wodą, żeby pozbyć się goryczy. Przełożyć skórkę do rondla, wsypać 1 szklankę cukru i zalać 1 szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu 10 - 15 minut, aż skórka będzie szklista. Odsączyć i rozłożyć skórkę na blasze wyłożonej pergaminem do wyschnięcia na 1- 2 godziny. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Ciasto
Rozgrzać piekarnik do 150ºC. Kwadratową foremkę o boku 20 cm natłuścić i wyłożyć dwiema warstwami papieru do pieczenia tak, żeby brzegi papieru wystawały ponad krawędzie formy. Owinąć formę od zewnątrz folią aluminiową. Wymieszać w misce kawałki moreli, ananasa, kandyzowanej skórki pomarańczowej, wiśnie, rodzynki i połówki orzechów pekan z ½ szklanki mąki i odstawić. Pozostałą mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, mieszając. Dodać startą skórkę pomarańczową i cytrynową, a następnie na przemian dosypywać w kilku porcjach mąkę i dolewać brandy mieszając, aż składniki się połączą. Dodać owoce i orzechy, wymieszać i przełożyć masę do przygotowanej formy. Piec ciasto ustawione po środku piekarnika przez 90 - 120 minut. Za pomocą szpikulca wbitego w środek sprawdzić, czy się upiekło. Jeśli jest czysty po wyjęciu – keks jest gotowy.
Krem
Utrzeć masło z ¼ szklanki cukru-pudru na puszystą masę. Mieszając, dodawać brandy i resztę cukru-pudru. Posmarować kremem powierzchnię keksu.
©Anna Olson
Podobne przepisy

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
skomentuj przepis