Anna Olson

Keks z brandy


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.21)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Keks z brandy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

1 szklanka posiekanych suszonych moreli

1 szklanka posiekanego kandyzowanego ananasa

½ szklanki skórki z pomarańczy pokrojonej w drobną kostkę (opis wykonania poniżej)

½ szklanki suszonych wiśni

½ szklanki jasnych rodzynek

½ szklanki połówek orzechów pekan

2 szklanki mąki uniwersalnej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

240 g miękkiego masła

1 szklanka cukru

4 jajka

1 łyżka startej skórki pomarańczowej

1 łyżka startej skórki cytrynowej

1/3 szklanki brandy



Krem

3 łyżki miękkiego masła

1 szklanki przesianego cukru-pudru

4 łyżki brandy



KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA



2 pomarańcze

1 szklanka cukru



Odkroić skórkę na szczytach pomarańczy i naciąć pozostałą skórkę podłużnie w 5 miejscach. Zdjąć skórkę (razem z białymi gorzkimi włóknami) i pokroić w paseczki szerokości 0,5 cm, a następnie

w drobną kostkę. Pokrojoną skórkę włożyć na dwie minuty do garnka z gotującą się wodą, żeby pozbyć się goryczy. Przełożyć skórkę do rondla, wsypać 1 szklankę cukru i zalać 1 szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu 10 - 15 minut, aż skórka będzie szklista. Odsączyć i rozłożyć skórkę na blasze wyłożonej pergaminem do wyschnięcia na 1- 2 godziny. Przechowywać w szczelnym pojemniku.



Ciasto

Rozgrzać piekarnik do 150ºC. Kwadratową foremkę o boku 20 cm natłuścić i wyłożyć dwiema warstwami papieru do pieczenia tak, żeby brzegi papieru wystawały ponad krawędzie formy. Owinąć formę od zewnątrz folią aluminiową. Wymieszać w misce kawałki moreli, ananasa, kandyzowanej skórki pomarańczowej, wiśnie, rodzynki i połówki orzechów pekan z ½ szklanki mąki i odstawić. Pozostałą mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, mieszając. Dodać startą skórkę pomarańczową i cytrynową, a następnie na przemian dosypywać w kilku porcjach mąkę i dolewać brandy mieszając, aż składniki się połączą. Dodać owoce i orzechy, wymieszać i przełożyć masę do przygotowanej formy. Piec ciasto ustawione po środku piekarnika przez 90 - 120 minut. Za pomocą szpikulca wbitego w środek sprawdzić, czy się upiekło. Jeśli jest czysty po wyjęciu – keks jest gotowy.



Krem

Utrzeć masło z ¼ szklanki cukru-pudru na puszystą masę. Mieszając, dodawać brandy i resztę cukru-pudru. Posmarować kremem powierzchnię keksu.



©Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Królewska szarlotka z bezą i czekoladowym ganache
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort czekoladowo-orzechowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Napoleonki z jeżynami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.