Keks pod choinkę

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Keks pod choinkę
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

bakalie:

125 g ciemnych, kandyzowanych czereśni

150 g suszonych moreli

150 g daktyli

150 g koryntek

200 g kandyzowanego imbiru

150 g sułtanek

2 limonki

120 ml ciemnego rumu



ciasto:

100 g niesolonych pistacji bez łupin

100 g orzechów pekanowych

295 g niesolonego masła

150 g ciemnego cukru muscovado

150 g mielonych migdałów

5 jajek

2 łyżki ciemnej melasy

150 g mąki z proszkiem

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych

1 łyżka mielonego imbiru

masło do posmarowania formy



do pokrycia ciasta:

1 kg marcepana

1 kg jasnozielonego lukru plastycznego

rum

dżem morelowy

cukier puder do posypania blatu



do dekoracji:

100 g ciemnozielonego lukru plastycznego

50 g lukru królewskiego

30 g złotych groszków cukrowych

wstążki, chwaścik



Przygotowanie:

Przygotować bakalie: posiekać czereśnie, morele i daktyle, wsypać do dużej miski, wrzucić koryntki, posiekany kandyzowany imbir i sułtanki, dodać skórkę otartą z limonek i wyciśnięty z nich sok. Wlać rum, wszystko razem dobrze wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do namoczenia na całą noc. Rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C/130°C z termoobiegiem. Wysoką, kwadratową formę o boku 20 cm, z luźnym dnem, wysmarować masłem, dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Zewnętrzne boki owinąć papierem pakowym lub gazetą. Orzechy pekanowe i pistacje wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, podprażyć kilka minut, wyjąć, odstawić do ostygnięcia i grubo posiekać. Wrzucić do miksera pokrojone w kostkę, miękkie masło i cukier muscovado, ucierać 4-5 minut. Wsypać mielone migdały i zmiksować. Wbić jajka do osobnej miski i rozkłócić widelcem. Stopniowo wlać do masy, cały czas miksując. Dodać melasę i zmiksować. Do osobnej miski przesiać mąkę i sól, dodać mieszankę przypraw korzennych i mielony imbir, przemieszać, wsypać do ucieranej masy i zmiksować na gładko. Wrzucić bakalie wraz z płynem oraz orzechy, wszystko razem delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki, wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika na 2 godziny 30 minut – 3 godziny (sprawdzić patyczkiem). Wyjąć z pieca i odstawić do wystygnięcia w formie. Ostudzone ciasto wyjąć na kratkę, ponakłuwać patyczkiem, skropić 2 łyżkami rumu i odstawić, by płyn się wchłonął. Dżem morelowy podgrzać i przetrzeć przez sito. Przy pomocy pędzla posmarować dżemem środek podkładu nieco większego niż ciasto i umieścić na nim ciasto. Posmarować dżemem morelowym wierzch i boki. Na oprószonym cukrem pudrem blacie rozwałkować marcepan w duży kwadrat o grubości ok. 5 mm, przenieść na ciasto i delikatnie docisnąć do boków, odkroić nadmiar u podstawy.** Przy pomocy pędzla posmarować marcepan rumem. Na oprószonym cukrem pudrem blacie rozwałkować jasnozielony lukier plastyczny w duży kwadrat o grubości ok. 5 mm, wygładzić, przenieść na ciasto i delikatnie docisnąć do boków, ostrym nożem odkroić nadmiar lukru u podstawy, wyrównać nożem brzegi lukru u dołu, wygładzić packą cukierniczą. Zaznaczyć nożem jakby zagięcia papieru do pakowania (keks ma wyglądać jak prezent). Zostawić ciasto w temperaturze pokojowej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Udekorować keks: odmierzyć odpowiednią długość wstążek i przykleić lukrem królewskim na krzyż, jakby ciasto było nimi obwiązane. Ciemnozielony lukier królewski cienko rozwałkować na oprószonym cukrem pudrem blacie. Foremką w kształcie liścia ostrokrzewu wykroić listki i przykleić je lukrem królewskim na cieście, przykleić groszki cukrowe jako jagody ostrokrzewu (dekoracja ma stworzyć wrażenie papieru do prezentów). Na koniec lukrem królewskim przykleić zawiązaną ze wstążki kokardę i ozdobny chwaścik.



* Przesiać 225 g mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.

** W programie nie ma o tym mowy, ale według zaleceń brytyjskiego Good Housekeeping Institute pokryte marcepanem ciasto powinno się zostawić w temperaturze pokojowej przynajmniej na całą noc, by marcepan stwardniał.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Baklawa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia arabska
Cytrynowe magdalenki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta gruszkowo-czekoladowa
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciastka z kozim serem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kulebiak
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.