Marieta  Marecka

Keks blondie


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Ciasta wielkanocne

odsłon: 520

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

100 g białej czekolady

100 g karmelowej, białej czekolady

½ szklanki drobnego cukru trzcinowego

2 jaja

80 g masła

½ szklanki mąki pszennej

¼ szklanki mąki kukurydzianej

sól

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ szklanki orzechów laskowych obranych

1 łyżeczka esencji waniliowej

cukier puder do podania

 

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło wkładamy do rondelka i rozpuszczamy, do gorącego dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę (100 g karmelowej i 50 g białej). Mieszamy, aż masa się połączy i czekolada całkowicie rozpuści.
Mąki, proszek i szczyptę soli wsypujemy do wysokiej miski. Dodajemy cukier i wlewamy rozkłócone jaja, wlewamy ciepłą masę czekoladową i krótko miksujemy, aż pozbędziemy się grudek mąki.
Dodajemy 50 g pokrojonej drobno czekolady i pokrojone drobno orzechy.
Mieszamy łopatką, wylewamy na małą blaszkę i wstawiamy do pieca na ok. 20-25 minut.
Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Podajemy obsypane cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Śliwkowa krajanka w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pomarańczowo-waniliowa babka drożdżowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mazurek wielkanocny z kremem figowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mazurek śliwkowo-bakaliowy z konfiturą pomarańczową
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mazurek kajmakowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mazurek pomarańczowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.