Jennifer  Paterson

Kedgeree


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska

Kedgeree
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g wędzonego łupacza

1 średnia drobno posiekana cebula

110 g masła

1 łyżeczka indyjskiej przyprawy garam masala

½ łyżeczki kurkumy

340 g ryżu basmati

4 jaja ugotowane na twardo

2 z grubsza posiekane

2 przekrojone na ćwiartki

250 ml gęstej

ogrzanej śmietany kremówki

sól i świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Podduś łupacza w osolonej wodzie przez 10-15 min., ale nie rozgotuj. Osusz rybę i zachowaj wywar. Usuń skórę i ości, mięso podziel na płatki, przetrzymuj gorące. Zeszklij ostrożnie cebulę na maśle z przyprawami garam masala i kurkumą. Ugotuj ryż w wywarze z ryby do miękkości, następnie osącz i pozostaw do podsuszenia. Dodaj przyprawioną, smażoną cebulę do ryżu oraz płatki ryby i zgrubnie posiekane jaja. Zalej śmietaną, ułóż ćwiartki jaj i przypraw solą, pieprzem i natką.

powrót

Podobne przepisy

Ryba w cieście z Amritsaru
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kulebiak z sandacza we francuskim cieście
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Halibut ze zrumienionym masłem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.