Paul Merret

Kedgeree


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Kedgeree
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 ml mleka

250 ml gorącej wody

2 filety z wędzonego łupacza (ewentualnie dorsza)

bez skóry

2 łyżeczki curry

450 g gotowanego ryżu (z poprzedniego dnia)

2 jajka na twardo

z grubsza pokrojone

posiekana natka pietruszki

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Włożyć rybę do garnka z mlekiem i wodą, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i gotować przez 5-6 minut. Ugotowany ryż włożyć do miseczki, nadającej się do podgrzewania w mikrofalówce. Wymieszać z curry. Zakryć miseczkę folią i podgrzać w mikrofalówce przez 3 minuty.
Wyjąć łyżką cedzakową rybę z garnka. Rozdrobnić rybę widelcem na płatki, wymieszać z ryżem. Wlać 5-6 łyżek płynu, w którym gotowała się ryba. Do ryżu dodać jajka i pietruszkę. Wstawić do mikrofalówki na 5 minut na pełną moc. Przed podaniem przyprawić solą i pieprzem do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna na sandaczu
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Łosoś w oliwie z puree z kalafiora
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Ryby w tempurze z surówką coleslaw
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.