Kebaby jagnięce z bobem

Kebaby jagnięce z bobem
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Do jagnięciny:
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
sok z 1 cytryny
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 szczypta pieprzu cayenne
800 g filetów jagnięcych, z usuniętym nadmiarem tłuszczu, pokrojonych w kostkę 3 cm

Do bobu:
1 kg świeżego bobu
90 ml oliwy extra vergine
1 cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 szczypta cukru
300 ml bulionu warzywnego
sok z 1 cytryny
mały pęczek koperku, posiekany

Na pomidorowe keftedes:
4 dojrzałe pomidory śliwkowe (lub inne o małej zawartości wody), obrane i drobno posiekane
1 cebula, drobno posiekana
2 łyżki drobno posiekanej mięty
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżeczka cukru
szczypta cynamonu
75 g fety, świeżo startej
40 g parmezanu, świeżo startego
85 -100 g świeżej bułki tartej
2 rozkłócone jajka
100 g mąki
olej do smażenia

Na dip z tahiną:
150 g jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 czubata łyżka pasty tahini
1 szczypta mielonego kminu
sok z ½ cytryny

Do podania:
małe chlebki pita
poszatkowana sałata lodowa
ogórek, pokrojony w plastry
pomidory, pokrojone w plastry
cebula, pokrojona w krążki

Przygotowanie:
Jagnięcina: utrzyj czosnek z solą w moździerzu. Wymieszaj ze szczyptą czarnego pieprzu i pozostałymi składnikami za wyjątkiem jagnięciny. Miksturą posmaruj mięso i odstaw do marynowania: 2 godziny w temperaturze pokojowej lub w lodówce przez noc. Namocz 4 drewniane patyczki do szaszłyków w wodzie. Bób: obierz bób, jeśli wolisz. Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj cebulę i smaż na niewielkim ogniu, aż zmięknie. Wmieszaj czosnek, cukier i szczyptę soli morskiej. Smaż jeszcze 2 minuty. Dodaj bób, wlej bulion i gotuj 20 minut na małym ogniu. Bób ma być miękki, a większość płynu powinna odparować. Zdejmij z ognia, wmieszaj sok z cytryny, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Odstaw na godzinę. Pomidorowe keftedes: połącz pomidory, cebulę, miętę i koperek, cukier, cynamon, fetę, parmezan i bułkę tartą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej rozkłócone jajka – tyle, by składniki się połączyły. Wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut. Dopraw mąkę solą i pieprzem. Uformuj masę w kulki o wielkości orzecha włoskiego. Obtocz w mące, strząsając jej nadmiar. We frytownicy albo na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej olej do 180 stopni. Smaż keftedes partiami po 2-3 minuty, aż się zrumienią. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na papier kuchenny. Wyjmij patyczki z wody i nadziej na nie mięso. Rozgrzej patelnię grillową, ułóż na niej szaszłyki i grilluj 4 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i odłóż na 5 minut przed podaniem. Połącz składniki na dip. Spróbuj i dopraw do smaku. Podaj szaszłyki w pitach, na wyściółce z sałaty, ogórków, pomidorów i cebuli. W osobnych naczyniach podaj keftedes i bób.




 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA