Kebaby jagnięce z bobem

Przepis z programu Ideał (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Kebaby jagnięce z bobem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Do jagnięciny:

4 ząbki czosnku

2 łyżeczki soli

sok z 1 cytryny

4 łyżki oliwy

2 łyżeczki mielonego cynamonu

2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1 szczypta pieprzu cayenne

800 g filetów jagnięcych, z usuniętym nadmiarem tłuszczu, pokrojonych w kostkę 3 cm



Do bobu:

1 kg świeżego bobu

90 ml oliwy extra vergine

1 cebula, drobno posiekana

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

1 szczypta cukru

300 ml bulionu warzywnego

sok z 1 cytryny

mały pęczek koperku, posiekany



Na pomidorowe keftedes:

4 dojrzałe pomidory śliwkowe (lub inne o małej zawartości wody), obrane i drobno posiekane

1 cebula, drobno posiekana

2 łyżki drobno posiekanej mięty

2 łyżki posiekanego koperku

1 łyżeczka cukru

szczypta cynamonu

75 g fety, świeżo startej

40 g parmezanu, świeżo startego

85 -100 g świeżej bułki tartej

2 rozkłócone jajka

100 g mąki

olej do smażenia



Na dip z tahiną:

150 g jogurtu greckiego

1 ząbek czosnku, zmiażdżony

1 czubata łyżka pasty tahini

1 szczypta mielonego kminu

sok z ½ cytryny



Do podania:

małe chlebki pita

poszatkowana sałata lodowa

ogórek, pokrojony w plastry

pomidory, pokrojone w plastry

cebula, pokrojona w krążki



Przygotowanie:

Jagnięcina: utrzyj czosnek z solą w moździerzu. Wymieszaj ze szczyptą czarnego pieprzu i pozostałymi składnikami za wyjątkiem jagnięciny. Miksturą posmaruj mięso i odstaw do marynowania: 2 godziny w temperaturze pokojowej lub w lodówce przez noc. Namocz 4 drewniane patyczki do szaszłyków w wodzie. Bób: obierz bób, jeśli wolisz. Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj cebulę i smaż na niewielkim ogniu, aż zmięknie. Wmieszaj czosnek, cukier i szczyptę soli morskiej. Smaż jeszcze 2 minuty. Dodaj bób, wlej bulion i gotuj 20 minut na małym ogniu. Bób ma być miękki, a większość płynu powinna odparować. Zdejmij z ognia, wmieszaj sok z cytryny, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Odstaw na godzinę. Pomidorowe keftedes: połącz pomidory, cebulę, miętę i koperek, cukier, cynamon, fetę, parmezan i bułkę tartą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej rozkłócone jajka – tyle, by składniki się połączyły. Wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut. Dopraw mąkę solą i pieprzem. Uformuj masę w kulki o wielkości orzecha włoskiego. Obtocz w mące, strząsając jej nadmiar. We frytownicy albo na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej olej do 180 stopni. Smaż keftedes partiami po 2-3 minuty, aż się zrumienią. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na papier kuchenny. Wyjmij patyczki z wody i nadziej na nie mięso. Rozgrzej patelnię grillową, ułóż na niej szaszłyki i grilluj 4 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i odłóż na 5 minut przed podaniem. Połącz składniki na dip. Spróbuj i dopraw do smaku. Podaj szaszłyki w pitach, na wyściółce z sałaty, ogórków, pomidorów i cebuli. W osobnych naczyniach podaj keftedes i bób.









powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.