Jola Słoma

Kawa pachnąca Indiami


Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

odsłon: 6781

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 cm kory cynamonowca lub spora szczypta tartego cynamonu

3 goździki

4 owoce zielonego kardamonu

1/5 laski wanilii

1/2 gwiazdki anyżu

4 łyżki kawy

1 szklanka mleka sojowego np. waniliowego

2 łyżki miodu

 

Przygotowanie:

Kawę można przyrządzić na dwa sposoby; w tygielku lub w kawiarce. W obydwu przypadkach najpierw rozcieramy przyprawy w moździerzu. Następnie mieszamy je z kawą i napełniamy kawiarkę, którą stawiamy na palnik. Po kilku minutach kawa jest gotowa. Przyprawiamy ją mlekiem i miodem.
W przypadku tygielka postępujemy podobnie, ale zamiast miodu dodajemy brązowy cukier i kilkukrotnie podgrzewany nie dopuszczając do podnoszenia się piany. Dopiero na sam koniec lekko zagotowujemy i dodajemy kilka kropel zimnej wody. Tak by kawa z przyprawami opadła na dno tygielka.

powrót

Podobne przepisy

Pomarańczowe mojito
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 15)
trudność: brak
rodzaj dania: Napoje
Orientalny smoothie z mlekiem ryżowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Mrożona herbata
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Moscow mule
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Koktajl owocowy
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Miłosna ambrozja
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.