Jola Słoma

Kaszubskie kugle


Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 6706

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8 małych jabłek

50 dag mąki krupczatki

15 dag cukru pudru

1/2 kostki masła

1 opakowanie śmietany 12%

1 opakowanie suchych drożdży

1 szczypta soli

1 łyżeczka esencji różanej

 

Przygotowanie:

Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Rozpuszczamy masło i dodajemy razem ze śmietaną, pamiętając aby masło nie było za gorące. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Dzielimy ciasto na 8 części. Formujemy kulki, z których następnie lepimy placki o średnicy 2 razy większej od jabłek. Umyte jabłka z obciętymi ogonkami kładziemy na środku placka i dokładnie oblepiamy. Układamy na wysmarowanej foremce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 30 minut aż się zarumienią. Na sam koniec posypujemy jabłka cukrem pudrem i przyozdabiamy świeżą melisą.

powrót

Podobne przepisy

Banany w mleku kokosowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding z chleba z masłem i marmoladą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Pudding ryżowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Racuchy z jabłkiem i ricottą
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gratin z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus czekoladowy z wiśniami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

malgoos1

postów: 2

17.09.2014 20:40

CYTUJ

moja babcia takie robiła - jabłuszka w cieście - upieczone, jeszcze gorące podawała nam na podwieczorek polane sosem waniliowym. Pycha.
Dzięki za przywołanie wspomnień, jutro będą one "gościć" na moim stole.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.