Jola Słoma

Kaszubska drożdżówka z jabłkami


Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 10238

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

60 dag mąki krupczatki

20 dag cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1/2 kostki masła

150 ml mleka

1/2 kostki drożdży

szczypta soli

2 łyżki śmietany

2 jabłka

3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy

2 łyżki masła orzechowego

 

Przygotowanie:

Jabłka kroimy na kawałki, wrzucamy do miski, zalewamy wodą z kwiatów pomarańczy. Odstawiamy na bok. Następnie mieszamy drożdże z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem z cukrem waniliowym, po czym zabieramy się za mieszanie suchych składników ciasta. Kiedy mleko z drożdżami urośnie, mieszamy je z suchymi składnikami, wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone, ale nie gorące masło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce by urosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek w kształcie prostokąta i smarujemy masłem orzechowym środek wzdłuż dłuższego boku. Układamy jabłka na warstwie masła orzechowego i zawijamy ciasto przykrywając dokładnie owoce. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy ok. 40 minut.



powrót

Podobne przepisy

Risotto z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Puree z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Płatki makaronu z pesto
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jabłka z miętą i majerankiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.