Maryla Musidłowska

Kasztaniak, czyli placek z mąki kasztanowej


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 13177

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g mąki kasztanowej

2 łyżki cukru

1 pomarańcza

250 ml Martini rosato

250 ml wody

4 łyżki oliwy z oliwek

garść solonych orzechów nerkowca

garść słodkich migdałów ze skórką

garść kandyzowanych wiśni

garść igiełek rozmarynu

oliwa do wysmarowania blachy

 

Przygotowanie:

Przesiej mąkę do miski. Dodaj cukier. Wetrzyj skórkę z pomarańczy. Wlej wermut i wodę. Wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek. Wlej dwie łyżki oliwy z oliwek, wymieszaj i odstaw ciasto na 10 minut. Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Utłucz w moździerzu solone orzechy nerkowca i słodkie migdały ze skórką. Wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia i natłuść go oliwą. Wylej ciasto na grubość palca. Posyp ciasto orzechami, kandyzowanymi wiśniami i igiełkami rozmarynu. Polej 2 łyżkami pysznej oliwy. Wstaw do pieca na 40 minut.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.