Marieta  Marecka

Kaszotto z podrobami


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 19

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ok. 750 ml lekkiego bulionu

200 g kaszy gryczanej niepalonej

350 g serduszek drobiowym

350 g żołądków drobiowych

1 cebula

1 ząbek czosnku

3 łyżki masła

sól, pieprz

1 czubata łyżka mielonych grzybów leśnych

garść świeżego majeranku

1 łyżeczka słodkiej papryki

½ pęczka pietruszki

½ pęczka koperku

1 listek laurowy

2 ziela angielskie

5 ziarenek pieprzu czarnego

1 marchew

 

Opcjonalnie:

2 czubate łyżki gęstej śmietany

 

 

Przygotowanie:

Żołądki czyścimy z błonek i ew. twardych części, zalewamy wodą i zagotowujemy. Odcedzamy, zalewamy czystą wodą i zagotowujemy ponownie. Znów powtarzamy czynność, z tym, że do świeżej wody dodajemy listek laurowy, ziele i ziarna pieprzu. Gotujemy na nie dużym ogniu ok. 1 – 1,5 h, aż żołądki będą miękkie.
Odcedzamy i kroimy drobniej. Serduszka czyścimy z żyłek, kroimy na pół i odkładamy.
W szerokim rondlu rozgrzewamy czubatą łyżkę masła, jak się rozpuści wsypujemy dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko podsmażamy i dosypujemy kaszę. Smażmy chwilę mieszając, aż kasza dokładnie pokryje się tłuszczem, w razie potrzeby możemy dodać więcej masła.
Posypujemy całość suszonymi, mielonymi grzybami, podlewamy chochlą bulionu i gotujemy, co jakiś czas mieszając i podlewając płyn za każdym razem, jak kasza go wchłonie.
Po około 15 minutach gotowania dodajemy serduszka drobiowe, a po kolejnych 5 minutach marchew pokrojoną w julienne. Doprawiamy majerankiem, koperkiem, mieloną papryką i pieprzem.
Jak już kasza zmięknie dodajemy pokrojone żołądki drobiowe, dodajemy łyżkę masła posypujemy poszatkowaną nacią pietruszki i serwujemy gorące. Jeśli chcemy uzyskać danie z sosem, pod koniec gotowania należy dodać śmietanę i krótko razem podgrzać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.