Kaszanka pieczona z konfiturą z cebuli i świeżym tymiankiem

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Ł'apetyt z Grzegorzem Łapanowskim
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

Kaszanka pieczona z konfiturą z cebuli i świeżym tymiankiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

2 kaszanki

1 kg czerwonej cebuli

3 łyżki miodu lub brązowego cukru

3 łyżki dobrego octu balsamicznego

świeżo mielony pieprz

ewentualnie chili i tymianek

olej

pieprz, sól

klarowane masło lub olej





Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka i dusimy ok. 40 min. na klarowanym maśle. Następnie dodajemy miód lub cukier i ocet, dusimy, odparowujemy, aż zgęstnieje i stanie się szklista. Możemy dodać też tymianku, siekanego chili i świeżo mielonego pieprzu. Taka konfitura idealnie nadaje się do czerwonych mięs, serów i kaszanki. Kaszankę smażymy lub pieczemy na złoto. Najbardziej lubię ciąć ją w grube plastry, walce, które piekę w wysokiej temperaturze tak, by lekko spuchły. Serwujemy z listkami tymianku, konfiturą cebulową i puree ziemniaczanym z dodatkiem selera, musztardy i estragonu.



powrót

Podobne przepisy

Rożki z łososiem i szpinakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Podsmażane szparagi
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.