Tomasz Jakubiak

Kartacze z mięsem i śmietanowym sosem


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny

odsłon: 1095

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2,5 kg ziemniaków

25 dag mąki

2 łyżki mąki pszennej

 

Farsz:

1 kg mielonego mięsa wołowego

cebula

2 ząbki czosnku

jajko

sól

pieprz

świeży lubczyk

 

Sos:

pęczek szczypiorku

kubek kwaśniej śmietany

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Przygotuj farsz. Do mięsa dodaj posiekaną drobno cebulę, starte ząbki czosnku, świeży lubczyk i jajko.
Farsz dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj ciasto. Obierz ziemniaki. Połowę ugotuj do miękkości, a drugą połowę zetrzyj.
Starte ziemniaki odciśnij za pomocą gazy lub lnianej ściereczki. Następnie połącz je z ugotowanymi ziemniakami przeciśniętymi przez praskę. Dodaj skrobię po odciśnięciu surowych ziemniaków i mąkę.
Masę posól i popieprz. Ręce zwilż i formuj kartacze.
Zrób placek z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni, na to nałóż porcję mięsa.
Kartacze wrzucaj do gotującej się wody. Gotuj je około 45 minut. Gotowe kartacze odstaw do ostygnięcia. Do kartaczy zrób sos. W misce połącz posiekany szczypior ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni podsmaż kawałki boczku i cebulę.
Kartacze pokrój w plastry i podsmaż. Podawaj je z sosem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Gulasz wołowy z marchewką
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tatar wołowy ze smażonymi ziemniakami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Zrazy wołowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.