Karp z sosem maślanym i imbirem z grzankami piernikowymi

Przepis z programu Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

Karp z sosem maślanym i imbirem z grzankami piernikowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

100 g filetu z karpia

20 g oleju

Sos:

50 g miodu pitnego trójniaka

50 g masła

10 g świeżo tartego imbiru

40 g masła

sól do smaku

50 g piernika bez skóry

 

Przygotowanie:

Przygotowanie:
Karpia połóż skórą na patelni na rozgrzany olej i smaż ok. 10 minut na wolnym ogniu, na koniec przerzuć na chwilę, aby góra się dosmażyła.

Przygotowanie sosu maślanego:
Miód pitny zagotuj, dodaj zimne masło i podgrzej nie zagotowując, po rozpuszczeniu masła dodaj świeżo tarty imbir, dosól do smaku.

Grzanki:
Piernik pokrój na grubą kostkę ok. 1 cm, podsmaż na gorącym maśle, aż piernik się zarumieni. Po obsmażeniu odsącz na papierze. Czasem należy podsuszyć grzanki w piecu, jeśli pierniki były bardzo mokre. Na polany sosem talerz wyłóż karpia i przyozdób go grzankami.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.