Karp z sosem maślanym i imbirem z grzankami piernikowymi

Karp z sosem maślanym i imbirem z grzankami piernikowymi
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.80

Składniki:

  • Składniki:
  • 100 g filetu z karpia
  • 20 g oleju
  • Sos:
  • 50 g miodu pitnego trójniaka
  • 50 g masła
  • 10 g świeżo tartego imbiru
  • 40 g masła
  • sól do smaku
  • 50 g piernika bez skóry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowanie:
Karpia połóż skórą na patelni na rozgrzany olej i smaż ok. 10 minut na wolnym ogniu, na koniec przerzuć na chwilę, aby góra się dosmażyła.

Przygotowanie sosu maślanego:
Miód pitny zagotuj, dodaj zimne masło i podgrzej nie zagotowując, po rozpuszczeniu masła dodaj świeżo tarty imbir, dosól do smaku.

Grzanki:
Piernik pokrój na grubą kostkę ok. 1 cm, podsmaż na gorącym maśle, aż piernik się zarumieni. Po obsmażeniu odsącz na papierze. Czasem należy podsuszyć grzanki w piecu, jeśli pierniki były bardzo mokre. Na polany sosem talerz wyłóż karpia i przyozdób go grzankami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA