Tomasz Deker

Karmelowy tort royal


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 8906

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 5.0

Składniki:

Biszkopt migdałowy:

3 białka

50 g cukru kryształu

40 g cukru pudru

46 g mąki migdałowej

22 g mąki pszennej

 

Masa karmelowa:

60 g karmelowej czekolady

70 g pasty pralinowej lub masła orzechowego

45 g pokruszonych wafli

 

Mus:

150 g karmelowej czekolady

80 g śmietany 36 %

160 g śmietany 36 % do ubicia

 

Polewa karmelowa:

100 g czekolady karmelowa

⅔ szklanki śmietanki płynnej 30%

 

Do ozdoby:

prażone płatki migdałowe

karmelowe nitki

 

 

Przygotowanie:

Znacznij od przygotowania biszkoptu migdałowego. W mikserze ubij białka z cukrem kryształem. W misce połącz cukier puder, mączkę migdałową, mąkę pszenną i przesiej. Następnie dosyp mieszankę do ubitych białek. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz w temp. 170 stopni przez 20 minut.
Przygotuj masę karmelową. W kąpieli wodnej rozpuść posiekaną czekoladę i dodaj do niej pastę pralinową oraz pokruszone wafelki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Masę wyłóż na upieczony biszkopt i dokładnie rozsmaruj.
Przygotuj mus czekoladowo-karmelowy. Czekoladę karmelową rozpuść w kąpieli wodnej.
Następnie dodaj do niej ciepłą śmietanę i dokładnie wymieszaj.
W mikserze ubij śmietanę, ale do momentu, aż będzie jeszcze płynna. Następnie porcję podbitej śmietany dodaj do rozpuszczonej czekolady i wymieszaj. Wlej pozostałą podbitą śmietanę i wymieszaj dokładnie.
Krem wylej do tortownicy. Tort wstaw na godzinę do zamrażalki.
Przygotuj karmelowe nitki. W rondlu rozpuść cukier. Następnie przełóż rondel do miski z zimną wodą. Za pomocą łyżki na pergamin wylej karmel z odpowiedniej wysokości tak, żeby powstały nitki. Zostaw je do przestudzenia.
Przygotuj polewę. Śmietanę podgrzej i dodaj do niej kawałki czekolady. Mieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści. Ponownie wstaw polewę na ogień i doprowadź do wrzenia.
Tort wyciągnij z formy i przełóż na kratkę. Oblej go polewą karmelową. Boki obsyp prażonymi płatkami migdałowymi. Na wierzch ułóż nitki karmelowe.

powrót

Podobne przepisy

Florentynki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta truskawkowa z arcydzięglem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Miętowy sernik z Ibizy
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Cytrynowe magdalenki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Klasyczny sernik
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc.26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Łukasz Kuchasz

postów: 1

01.08.2017 14:06

CYTUJ

Krem zrobiłem z 250ml śmietany kremówki i niestety wyszło go jeszcze za mało

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.