Paul Merret

Karmelowy pudding ryżowy z korzennymi jabłkami


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Karmelowy pudding ryżowy z korzennymi jabłkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Pudding

50 g masła

75 g drobnego jasnego cukru trzcinowego

120 g okrągłoziarnistego ryżu

900 ml pełnotłustego mleka

200 ml kremówki

2 laski wanilii



Korzenne jabłka

25 g masła

50 g cukru demerara

2 jabłka odmiany Bramley, obrane i pokrojone na kawałki

szczypta imbiru w proszku

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta cynamonu



Do podania 50 ml mleka



Pudding ryżowy

Rozgrzać piekarnik do temperatury 140 stopni Celsjusza. W rondlu z grubym dnem, nadającym się do użycia w piekarniku, stopić masło z cukrem. Podgrzewać, mieszając, aż masa nabierze koloru i konsystencji roztopionych cukierków toffi. Wsypać ryż, mieszać, aż ryż oblepi się karmelem. Wlać mleko i kremówkę, starannie wymieszać. Rozkroić laski wanilii wzdłuż na pół, wyskrobać pesteczki i włożyć do garnka wraz z przekrojonymi laskami. Doprowadzić masę w garnku do wrzenia, wymieszać dokładnie. Garnek wstawić (bez pokrywki) do piekarnika, zapiekać, nie mieszając, przez 2 godziny.



Korzenne jabłka

W rondelku stopić masło z cukrem. Włożyć jabłka, dodać przyprawy, wymieszać. Smażyć, aż jabłka zmiękną i zaczną karmelizować. Ostudzić, delikatnie rozgnieść.



Sposób podania

Wyjąć pudding z piekarnika, wymieszać, aby rozpuścić przypieczoną skórkę. Wyjąć laski wanilii, dolać 50 ml mleka, wymieszać. Nałożyć na talerzyk łyżkę puddingu i łyżkę korzennych jabłek.



© Paul Marrett

powrót

Podobne przepisy

Tortilla z karmelizowanym ananasem i jabłkiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Baklava z patelni z syropem różanym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Truskawki z koglem moglem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Nugat orzechowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.