Karmelowy popcorn

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Karmelowy popcorn
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

75 g popcornu

200 ml słodzonego skondensowanego mleka

110 g brązowego cukru

110 g białego cukru

80 g masła

 

 

Przygotowanie:


Upraż kukurydzę na dużej patelni z pokrywką zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Przełóż popcorn do dużego żaroodpornego naczynia i wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia. W rondlu połącz: mleko skondensowane, brązowy cukier, biały cukier i masło. Postaw naczynie na małym ogniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zagotuj miksturę i zmniejsz ogień. Gotuj jeszcze minutę, aż powstanie karmel. Karmelem zalej popcorn i wymieszaj drewnianą łyżką, aż kukurydza zostanie dokładnie pokryta. Wyłóż popcorn na blachy. Umieść w piekarniku i piecz 10-12 minut lub do momentu, gdy kukurydza stanie się złotobrązowa. Od czasu do czasu zamieszaj, by popcorn się nie zlepił. Ostudź na blachach i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet z mango
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krem czekoladowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet z miodu pitnego z sezamowymi ciasteczkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tosty francuskie, lemon curd i owoce
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.