Kylie Kwong

Karmelizowane ziemniaki


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Karmelizowane ziemniaki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500g małych młodych ziemniaków

2 łyżki oleju arachidowego

5cm kawałek imbiru

pokrojony w cienkie plasterki

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki wina ryżowego

1 łyżka jasnego sosu sojowego

szczypta zmiażdżonego pieprzu syczuańskiego i soli

 

 

Przygotowanie:


Ugotuj niedobrane ziemniaki w osolonym wrzątku. Odcedź i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Jeżeli ziemniaki nie są naprawdę malutkie przetnij je na pół. Odstaw, żeby trochę przestygły.
Do rozgrzanego woka wlej olej arachidowy i rozgrzej, aż zacznie dymić. Dodaj ziemniaki i smaż przez 3 minuty, aż się lekko przysmażą. Dodaj imbir i smaż przez 30 sekund. Dodaj cukier, wino ryżowe i sos sojowy, smaż przez minutę, aż ziemniaki się skarmeliują. Podawaj od razu posypane pieprzem syczuańskim i solą.

powrót

Podobne przepisy

Deska serów
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Tapas
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Tosty cynamonowe
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Zdrowa kanapka z pastą jajeczną
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Placki ziemniaczane
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.