Kylie Kwong

Karmelizowane ziemniaki


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Karmelizowane ziemniaki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500g małych młodych ziemniaków

2 łyżki oleju arachidowego

5cm kawałek imbiru

pokrojony w cienkie plasterki

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki wina ryżowego

1 łyżka jasnego sosu sojowego

szczypta zmiażdżonego pieprzu syczuańskiego i soli

 

 

Przygotowanie:


Ugotuj niedobrane ziemniaki w osolonym wrzątku. Odcedź i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Jeżeli ziemniaki nie są naprawdę malutkie przetnij je na pół. Odstaw, żeby trochę przestygły.
Do rozgrzanego woka wlej olej arachidowy i rozgrzej, aż zacznie dymić. Dodaj ziemniaki i smaż przez 3 minuty, aż się lekko przysmażą. Dodaj imbir i smaż przez 30 sekund. Dodaj cukier, wino ryżowe i sos sojowy, smaż przez minutę, aż ziemniaki się skarmeliują. Podawaj od razu posypane pieprzem syczuańskim i solą.

powrót

Podobne przepisy

Kwiaty cukinii faszerowane mięsem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Kanapka dla chłopa
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.02) szpinak z ciecierzycą
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Granola szarlotkowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.