Karmelizowane figi z ricottą i chlebem orzechowym

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo

Karmelizowane figi z ricottą i chlebem orzechowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 dojrzałe figi

liście sałaty

2 opieczone kromki chleba z orzechami włoskimi

250 g ricotty

1-2 łyżeczki posiekanej natki

szczypiorku

tymianku

2 łyżki oliwy extra vergine

1-2 łyżeczki octu z sherry

 

Przygotowanie:

Przekrój figi na pół i płaską stroną zanurz z cukrze. Rozgrzej suchą, nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Ułóż figi na patelni płaską stroną w dół. Smaż 2 minuty lub do momentu, gdy cukier się roztopi i skarmelizuje. Ułóż liście sałaty na dwóch talerzach, a na nich figi. Opiecz kromki chleba i posmaruj ricottą. Posyp świeżymi ziołami, skrop oliwą i octem z sherry. Chleb z ricottą podawaj z sałatą z figami.

powrót

Podobne przepisy

Chleb na zakwasie
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chałka waniliowa z kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chleb na sodzie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Briosza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.