Marta Dymek

Karmelizowana brukselka


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

Karmelizowana brukselka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 pomarańcza

1 kg brukselki

4 łyżki oleju roślinnego

1 łyżka syropu klonowego

½ łyżeczki papryki wędzonej

½ łyżeczki papryki ostrej

sól i czarny pieprz

4 łyżki orzechów laskowych

4 łyżki suszonej żurawiny

2 gałązki tymianku

 

opcjonalnie do polania: kilka kropli syropu klonowego

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Brukselki przekroić na połówki i położyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Połówkę pomarańczę otrzeć i wycisnąć sok. W małej miseczce wymieszać olej, sok z pomarańczy, skórkę, syrop klonowy, dwa rodzaje papryki oraz sporą szczyptę soli i pieprzu.
Kiedy wszystko połączy się w gęsty sos, oblać brukselkę w naczyniu i przy pomocy dłoni dokładnie natrzeć brukselkę.
Kiedy każda połówka będzie dokładnie nasmarowana, wsunąć blachę do piekarnika i piec przez 15 minut, po tym czasie zamieszać i piec jeszcze 5 – 10 minut.
W tym czasie podprażyć orzechy laskowe, posiekać. Posiekać też tymianek.
Gorącą brukselkę obsypać żurawiną, prażonymi orzechami oraz świeżą pietruszką i podawać razem z ulubioną kaszą lub na zimno jako sałatkę. Świetnie smakuje następnego dnia jako drugie śniadanie w pracy.


powrót

Podobne przepisy

Makaron z warzyw
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Pasta ful z bobu
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Koktajl z jagodami na jaglanym congee
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.