Karmelizowana brukselka

Karmelizowana brukselka
Oceń przepis:
102 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 1 kg brukselki
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • sól i czarny pieprz
  • 4 łyżki orzechów laskowych
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 gałązki tymianku
opcjonalnie do polania: kilka kropli syropu klonowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Brukselki przekroić na połówki i położyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Połówkę pomarańczę otrzeć i wycisnąć sok. W małej miseczce wymieszać olej, sok z pomarańczy, skórkę, syrop klonowy, dwa rodzaje papryki oraz sporą szczyptę soli i pieprzu.
Kiedy wszystko połączy się w gęsty sos, oblać brukselkę w naczyniu i przy pomocy dłoni dokładnie natrzeć brukselkę.
Kiedy każda połówka będzie dokładnie nasmarowana, wsunąć blachę do piekarnika i piec przez 15 minut, po tym czasie zamieszać i piec jeszcze 5 – 10 minut.
W tym czasie podprażyć orzechy laskowe, posiekać. Posiekać też tymianek.
Gorącą brukselkę obsypać żurawiną, prażonymi orzechami oraz świeżą pietruszką i podawać razem z ulubioną kaszą lub na zimno jako sałatkę. Świetnie smakuje następnego dnia jako drugie śniadanie w pracy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA