Lucinda Scala  Quinn

Karkówka pizzaiola


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Karkówka pizzaiola
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,1 kg karkówki z kością lub 900 g bez kości

pokrojone na kotlety

1 łyżeczka gruboziarnistej soli

świeżo zmielony czarny pieprz

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

4 ząbki czosnku

posiekane

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonego tymianku

¼ łyżeczki suszonych płatków chili

1 łyżka przecieru pomidorowego

2 puszki obranych pomidorów o wadze 400 g każda

razem z zalewą

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do 160°C. Oprószyć mięso solą i pieprzem z obu stron. Na dużym ogniu rozgrzać dużą żeliwną patelnię i wlać na nią oliwę. Zrumienić mięso z obu stron. Wyjąć mięso z patelni i zmniejszyć ogień. Dodać na patelnię czosnek, oregano, tymianek, chili, przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Pomidory rozgnieść. Włożyć mięso z powrotem na patelnię i przykryć pokrywką.
Piec 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze pół godziny, aby sos zgęstniał.

powrót

Podobne przepisy

Indyk w ziołach
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kaczka po pekińsku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

mika-k5

postów: 5

10.10.2013 13:11

CYTUJ

WOW! Wyszło pyszne, chociaż zastąpiłam oregano i tymianek bazylią. Mąż zachwycony ;D

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.