Lucinda Scala  Quinn

Karkówka pizzaiola


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Karkówka pizzaiola
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,1 kg karkówki z kością lub 900 g bez kości

pokrojone na kotlety

1 łyżeczka gruboziarnistej soli

świeżo zmielony czarny pieprz

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

4 ząbki czosnku

posiekane

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonego tymianku

¼ łyżeczki suszonych płatków chili

1 łyżka przecieru pomidorowego

2 puszki obranych pomidorów o wadze 400 g każda

razem z zalewą

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do 160°C. Oprószyć mięso solą i pieprzem z obu stron. Na dużym ogniu rozgrzać dużą żeliwną patelnię i wlać na nią oliwę. Zrumienić mięso z obu stron. Wyjąć mięso z patelni i zmniejszyć ogień. Dodać na patelnię czosnek, oregano, tymianek, chili, przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Pomidory rozgnieść. Włożyć mięso z powrotem na patelnię i przykryć pokrywką.
Piec 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze pół godziny, aby sos zgęstniał.

powrót

Podobne przepisy

Stek z warzywami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Placek po góralsku z boeuf stroganowem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Placki i placuszki
(odc.009) grillowany udziec jagnięcy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sztuka mięsa Franciszka Józefa
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

skomentuj przepis

mika-k5

postów: 5

10.10.2013 13:11

CYTUJ

WOW! Wyszło pyszne, chociaż zastąpiłam oregano i tymianek bazylią. Mąż zachwycony ;D

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.