Karczochy z sosem aioli

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Karczochy z sosem aioli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Sos aioli:

żółtko

łyżeczka octu z białego wina

łyżeczka musztardy diżońskiej

miarka oleju z pestek winogron

główka opieczonego czosnku (zawinąć w folię i piec przez godzinę w temp. 180?C)

sól i pieprz

sok z cytryny do smaku

Karczochy:

12 małych karczochów

1 ? 2 cytryny

2 ? 3 łyżki oliwy

 

Przygotowanie:

Sos aioli:
Utrzeć żółtko z octem i musztardą. Dolać po kropli olej, mieszając, żeby uzyskać gęsty majonez. Wycisnąć do niego opieczony czosnek i wymieszać na gładko. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Karczochy:
Obkroić z twardych liści, nacierając sokiem z cytryny, pozostawiając serce na kawałku łodyżki. Przepołowić. W tym czasie zagotować wodę w garnku. Wcisnąć do niej soku z cytryny i posolić. Wrzucić karczochy i gotować do miękkości, ok. 10 minut, zależnie od wielkości. Odsączyć i wysuszyć. Rozgrzać oliwę na małej patelni i obsmażyć karczochy z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia. Podawać z sosem aioli.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Sezamowy lawasz
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Złociste cebulki
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Proziaki lub fajarcarze
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tosty cynamonowe
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Ciastka z borowikami i kremem szalotkowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.