Karczochy z sosem aioli

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Karczochy z sosem aioli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Sos aioli:

żółtko

łyżeczka octu z białego wina

łyżeczka musztardy diżońskiej

miarka oleju z pestek winogron

główka opieczonego czosnku (zawinąć w folię i piec przez godzinę w temp. 180?C)

sól i pieprz

sok z cytryny do smaku

Karczochy:

12 małych karczochów

1 ? 2 cytryny

2 ? 3 łyżki oliwy

 

Przygotowanie:

Sos aioli:
Utrzeć żółtko z octem i musztardą. Dolać po kropli olej, mieszając, żeby uzyskać gęsty majonez. Wycisnąć do niego opieczony czosnek i wymieszać na gładko. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Karczochy:
Obkroić z twardych liści, nacierając sokiem z cytryny, pozostawiając serce na kawałku łodyżki. Przepołowić. W tym czasie zagotować wodę w garnku. Wcisnąć do niej soku z cytryny i posolić. Wrzucić karczochy i gotować do miękkości, ok. 10 minut, zależnie od wielkości. Odsączyć i wysuszyć. Rozgrzać oliwę na małej patelni i obsmażyć karczochy z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia. Podawać z sosem aioli.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Pasztet z wątróbek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rożki z pietruszką - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Placki makaronowe
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Dwukrotnie pieczony suflet z sera
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Budyń parmezanowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażony ser halloumi z sosem winegret z limetką i kaparami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.