Karczochy z ricottą i tapenadą

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Karczochy z ricottą i tapenadą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 całe karczochy

pół łyżeczki soli

1 filiżanka ricotty

pół filiżanki czarnych oliwek bez pestek

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka kaparów

6 anchois

po 1 łyżce świeżego oregano i tymianku (albo po łyżeczce suszonych)

6 liści szałwii

oliwa

woda



Przygotowanie:

Usunąć zewnętrzne liście i łodygi karczochów. Tak oczyszczone karczochy ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Zahartować zimną wodą i zostawić, żeby obciekły.

Zrobić tapenadę - oliwki, czosnek, kapary, anchois, zioła i oliwę zmiksować na średnio gładką masę.

Karczochy przekroić na pół i przełożyć na talerze.

Podawać z ricottą i tapenadą. Posypać szczyptą oregano i tymianku.

powrót

Podobne przepisy

Fasola cannellini, burak liściowy i pilaw z komosy
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Masła smakowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Karczochy z ricottą i tapenadą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Element wagashi: shiro-an
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Syrop z kaliny
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.