Karczochy z ricottą i tapenadą

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Karczochy z ricottą i tapenadą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 całe karczochy

pół łyżeczki soli

1 filiżanka ricotty

pół filiżanki czarnych oliwek bez pestek

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka kaparów

6 anchois

po 1 łyżce świeżego oregano i tymianku (albo po łyżeczce suszonych)

6 liści szałwii

oliwa

woda



Przygotowanie:

Usunąć zewnętrzne liście i łodygi karczochów. Tak oczyszczone karczochy ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Zahartować zimną wodą i zostawić, żeby obciekły.

Zrobić tapenadę - oliwki, czosnek, kapary, anchois, zioła i oliwę zmiksować na średnio gładką masę.

Karczochy przekroić na pół i przełożyć na talerze.

Podawać z ricottą i tapenadą. Posypać szczyptą oregano i tymianku.

powrót

Podobne przepisy

Bezalkoholowy syrop z wina
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rozgrzewająca owsianka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto na naleśniki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chutney z kolendry
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Croque Monsieur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.