Laura Calder

Karczochy z parmezanem


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Karczochy z parmezanem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

woda

sok z 1 cytryny

12 małych karczochów (50 g każdy)

60 ml oliwy

2 ząbki rozgniecione ząbki czosnku

sól morska i mielony pieprz

parmezan do dekoracji

 

Przygotowanie:

Napełnij dużą miskę wodą, dodaj sok z cytryny. Przygotuj karczochy: odetnij łodygi i twarde części, obierz zewnętrzne liście. Pokrój drobno karczochy i wrzuć je do wody z sokiem cytrynowym. W ten sposób nie stracą koloru. W rondlu podgrzej oliwę. Odcedź karczochy. Wrzuć je na gorącą oliwę i smaż, aż będą gotowe i chrupiące na brzegach. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do miski. Skrop sokiem z cytryny. Udekoruj tartym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Kanapki tostowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Ziemniaki z kawiorem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Paszteciki ze szpinakiem i fetą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Tosty z chałki w jajku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Bułka z farszem na przekąskę
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.