Jacques Pépin

Karczochy a la Jacques Pepin


Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Karczochy a la Jacques Pepin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

cytryna przekrojona na pół

miąższ (2-3 łyżki) ugotowanego karczocha

¼ łyżeczki posiekanego świeżego estragonu

¼ łyżeczki posiekanej drobno szalotki

oliwa

świeżo zmiażdżony pieprz

sól

 

 

Przygotowanie:


Karczoch opłukać zimną wodą, aby usunąć piasek. Ostrym nożem obciąć wierzchołek liści. Przeciętą powierzchnię przetrzeć połówką cytryny, aby zapobiec zmianie koloru. Nożycami kuchennymi obciąć po centymetrze z wierzchołków pozostałych zewnętrznych liści, aby usunąć ostre kolce. Przetrzeć cytryną. Odkroić łodygę z piętką. Usunąć wszelkie drobne liście. Przetrzeć podstawę połówką cytryny.
Do garnka wlać pięciocentymetrową warstwę wody. Wstawić koszyk do gotowania na parze. Włożyć karczochy wierzchołkiem do dołu. Szczelnie przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień tak, aby woda lekko się gotowała. Gotować na parze 35-45 minut. Sprawdzić, czy karczoch jest miękki, wbijając w denko czubek noża. Wyjąć z koszyka i odstawić na bok, do ostygnięcia. Łyżeczką cierpliwie zeskrobać jadalny miąższ z zachowanych liści. Z jednego karczocha można uzyskać 2-3 łyżki. Dodać estragon, szalotki i obficie skropić oliwą. Doprawić świeżo zmiażdżonym pieprzem oraz solą. Dokładnie wymieszać widelcem. Ułożyć na dnie karczocha i podawać na liściu sałaty głowiastej, przybrane gałązką koperku.

powrót

Podobne przepisy

Shakshuka
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
Koktajl owocowo- lazurowy
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Namy z warzywami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.