Kapusta w czerwonym winie

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kapusta w czerwonym winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g czerwonej kapusty (ok. połowy główki)

łyżka tłuszczu wieprzowego lub oleju roślinnego

4 plastry boczku pokrojonego na skwarki

pokrojona cebula

łyżka czerwonego wina lub octu balsamicznego

1/2 miarki wytrawnego czerwonego wina

1/2 miarki bulionu wołowego lub warzywnego

sól i pieprz

łyżka brązowego cukru

do smaku

obrane i pokrojone jabłko

1/4 miarki koryntek

 

 

Przygotowanie:


Usunąć głąb kapusty i poszatkować liście. Roztopić tłuszcz w dużym garnku. Obsmażyć skwarki, po czym wyjąć łyżką cedzakową. Lekko zeszklić cebulę. Wrzucić z powrotem skwarki. Wrzucić kapustę, przemieszać i smażyć przez 10 min. Wlać płynne składniki. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i smażyć na małym ogniu przez pół godziny, aż kapusta lekko zmięknie. Zdjąć pokrywkę, dodać cukier, jabłko i koryntki. Dosmażyć kapustę, aż zupełnie zmięknie i wchłonie cały płyn, ok. 10 min dłużej. Doprawić do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z pieczonych pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z rukwi wodnej
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.