Kapusta faszerowana

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kapusta faszerowana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 średnia lub 2 małe główki kapusty włoskiej

90 g chleba

60 ml mleka

łyżka masła

łyżka oliwy

2 pokrojone cebule

3 pokrojone ząbki czosnku

125 g pokrojonych grzybów

kilka garści posiekanego tymianku

łyżeczka quatre épices (lub papryki)

sól i pieprz

500 g wieprzowej masy kiełbasianej

 

Przygotowanie:

Zagotować wodę w dużym garnku. Obficie posolić.
Wykroić głąb z kapusty. Oderwać liście. Mocno zwinięty rdzeń skroić na nadzienie. Wykroić grube żebra liści. Odłożyć.
zblanszować liście kapusty przez 5 – 7 min. Odlać i przelać lodowatą wodą. Odsączyć i wysuszyć na ręczniczku.
Podrobić chleb, zalać mlekiem odstawić do zmięknięcia. Rozgrzać masło z oliwą na patelni i delikatnie zeszklić cebulę i szalotkę, przez ok. 5 min. Dodać czosnek, grzyby, skrojoną kapustę i tymianek. Gotować 5 min. Dodać mleko i gotować, aż mleko wyparuje. Wmieszać quatre épices, obficie posolić i popieprzyć. Wrzucić tę masę do kiełbasy w dużej misce i wymieszać widelcem. Utoczyć małe kulki i obsmażyć na patelni. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić.
Ułożyć na blacie ręczniczek z kawałkiem gazy wystarczająco dużym, by zmieściła się w nim odtworzona kapusta z farszem między liśćmi. Zaczynamy od dużych liści zewnętrznych, lekko je na siebie nakładając, ładną stroną na zewnątrz. Rozsmarować warstwę nadzienia. Na nią położyć kolejne liście, a na nie znów farsz itd., aż zabraknie liści. Podnieść rogi gazy i uformować całość w kształt głowy kapusty. Zawiązać u góry. W tej formie kapustę można przechowywać w lodówce i ugotować tuż przed podaniem.
gotowanie: parować kapustę nad wodą lub bulionem (ok. pół litra). Smak z kapusty Przejdzie do płynu i go bardzo wzbogaci. Kiedy kapusta będzie ugotowana, zredukować wodę do postaci zupy i zalać nią klin kapusty w miseczce.

powrót

Podobne przepisy

Carpaccio z marynowanego łososia
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczone frytki
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Cykoria w szynce pod beszamelem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Omlet z ziemniakami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.009) polenta
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.