Lucinda Scala  Quinn

Kapusta duszona


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Kapusta duszona
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

0,5 kg liści kapusty warzywnej

opłukanej

ale wilgotnej

1 łyżka oleju roślinnego

1 średnia cebula

posiekana

3 plastry bekonu

pokrojone w kostkę o boku 1 cm

szczypta płatków czerwonej papryki

1 łyżka czerwonego octu winnego

gruba sól

 

 

Przygotowanie:


Usunąć twarde włókna z liści. Drobno posiekać końcówki łodyg. Ułożyć liście w stos i pokroić na paski długości 5 cm. Powinno się uzyskać 8 pełnych szklanek. Rozgrzać płaski rondel na dużym ogniu. Wlać olej. Wrzucić cebulę, bekon i płatki czerwonej papryki. Smażyć około 13 minut, aż cebula będzie miękka, a bekon chrupiący. Wrzucać po 2 szklanki pokrojonych liści kapusty. Mieszać w miarę dodawania. Liście pod wpływem temperatury zaczną więdnąć. Po dodaniu całej pokrojonej kapusty, kiedy zawartość rondla zaczyna skwierczeć, wlać ocet. Mieszać do czasu, aż wyparuje. Przykryć i dusić na małym ogniu 10 do 15 minut. W razie potrzeby wlać niewielką ilość wody. Doprawić solą do smaku i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Omlet tradycyjny (francuski)
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pęczki sałaty z szynką
Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Brzoskwinie gotowane z tymiankiem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Omlet po francusku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.